ניתוח החלפת מפרק ירך הינו אחד הניתוחים השכיחים והמוצלחים בתחום האורתופדיה, עם אחוזי הצלחה ושביעות רצון גבוהים. ניתוח החלפת מפרק הירך בוצע לראשונה בשנות ה-50 ועד היום הביא מזור לעשרות מליוני אנשים ברחבי העולם שסבלו מירידה באיכות חייהם וכאבים עקב שחיקת סחוס במפרק הירך.
עם התקדמות הטכנולוגיה במהלך השנים, ניתן לראות כי מלבד שיפור באיכות החומרים המשמשים ליצור השתלים ,ישנם גם מגוון של סוגי שתלים בעיצובים שונים הבאים לתת פתרון למגוון תרחישים במהלך הניתוח.
במהלך הניתוח, המנתח מחליף את חלקי העצם השחוקים במרכיבים העשויים מתכת , קרמיקה פלסטיק או שילוב ביניהם .משתלים אלו ברוב המקרים מושתלים ומקובעים למקומם באופן ראשוני עי התאמה בלחץ לתוך העצם ובמהלך השבועות לאחר הניתוח ,ישנה גדילה של עצם אל תוך השתל היוצרים את הקיבוע הביולוגי השניוני.
במקרים בהם איכות העצם אינה טובה(למשל במקרי אוסטאופורוזיס קשים),ישקול המנתח לקבע ולעגן את המשתלים בעזרת צמנט (דבק רפואי מיוחד).
מפרק הירך בנוי כמכתש ועלי כאשר ראש הירך נמצא בתוך האצטבולום (המכתש). לאחר הוצאת ראש הירך השחוק ושיוף הסחוס השחוק באצטבולום משתיל המנתח את מרכיבי השתלים.
השתל האצטבולירי
משתל בצורת "כיפה" העשוי ממתכת או פלסטיק אשר מושתל ב"מכתש" האגן, לרוב ללא צמנט אלא על בסיס משטח מתכתי מחוספס המאפשר אחיזה ראשונית חזקה ובהמשך גדילת עצם סביב או לתוך המשטח המחוספחס.
ראש הירך
משתל בצורת כדור העשוי לרוב מקרמיקה או מתכת ומולבש על שתל הירך.
שתל הירך
משתל ארוך עשוי מתכת המוכנס אל תעלת הירך ועליו מולבש ראש הירך.
ליינר
משתל העשוי לרוב פלסטיק או קרמיקה אשר מוכנס אל אל תוך השתל האצטבולרי ובו נע ראש הירך המלאכותי .